FOREDRAG

Morten Møller holder foredrag om sine bøger. Ret gerne henvendelse på mm@oure.dk

Danske frivillige i den spanske borgerkrig


Med udgangspunkt i bogen 'De glemtes hær' dykker historiker og forfatter Morten Møller ned i historien om de omkring 500 danske frivillige, der kæmpede i Den Spanske Borgerkrig (1936-1939). Det er en beretning om unge mennesker, der som det nemmeste i verden kunne have sagt nej, om en kamplysten ungdom i oprør mod en verden af i går, om rene idealer og beskidte realiteter. Hvorfor drog de unge mænd af sted, hvad var det for rædsler, der mødte dem, og hvorfor er deres historie også vigtig i dag? 

Kærlighed og terror i Stalins Moskva


Med udgangspunkt i sin anmelderroste bog 'Ellen og Adam' fortæller forfatter og historiker Morten Møller om direktørdatteren Ellen Schou, som i 1930'erne rejser til Moskva og bliver hemmelig kurer i kommunismens tjeneste. Mens hundredtusinder henrettes i Sovjetunionen, rejser Ellen til udenlandske hovedstæder med dobbeltbundede kufferter og store pengebeløb. Mens naboer og kolleger forsvinder under de voldsomme udrensninger, føder Ellen en datter midt i Stalins Moskva. Knap 80 år senere forsøger denne datter at blive klogere på, hvem hendes mor egentlig var, og i Morten Møllers bog er det blevet til en anderledes beretning om politisk radikalisering i et Europa på randen af krig. "Ellen og Adam" blev i 2015 kåret som Årets Historiske Bog, og Morten Møller modtog i 2016 Søren Gyldendal Prisen for sit faglitterære forfatterskab.
 

Hvem er Nielsen?


”Hvem er Nielsen?” spurgte Gestapos torturbøddel i jagten på den mystiske modstandsleder. Men Børge Houmann med de mange dæknavne fik dansk og tysk politi aldrig fat i. Med udgangspunkt i sin biografi om Børge Houmann beretter historiker og forfatter Morten Møller om en ung forfatters politiske vækkelse i 1930’erne, om hans illegale tilværelse i det besatte København og om hans rolle som central kommunist under Den Kolde Krig.
 

Mogens Fog under modstandskamp, kold krig og studenteroprør


Med udgangspunkt i biografien om Mogens Fog tegner forfatteren og historikeren Morten Møller et portræt af en af de mest beundrede og forkætrede skikkelser i det 20. århundrede. Lægen, kommunisten, modstandsmanden og rektoren Mogens Fog (1904-90) satte sit markante præg på tre af århundredets store konflikter. Hvad var Mogens Fogs bevæggrunde for at engagere sig i modstandskampen? Hvordan håndterede han den vanskelige overgang fra varm til kold krig, og kunne ”den røde rektor” i 1968 indfri de studerendes krav om grundlæggende forandringer på Københavns Universitet? Morten Møller vil forsøge at nå rundt om flere sider af en både gådefuld og fascinerende personlighed i den moderne danmarkshistorie.  

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom