FOREDRAG

Morten Møller holder foredrag om sine bøger. Ret gerne henvendelse på mm@oure.dk

Danske frivillige i den spanske borgerkrig


Med udgangspunkt i bogen 'De glemtes hær' dykker historiker og forfatter Morten Møller ned i historien om de omkring 500 danske frivillige, der kæmpede i Den Spanske Borgerkrig (1936-1939). Det er en beretning om unge mennesker, der som det nemmeste i verden kunne have sagt nej, om en kamplysten ungdom i oprør mod en verden af i går, om rene idealer og beskidte realiteter. Hvorfor drog de unge mænd af sted, hvad var det for rædsler, der mødte dem, og hvorfor er deres historie også vigtig i dag? 

Kærlighed og terror i Stalins Moskva


Med udgangspunkt i sin anmelderroste bog 'Ellen og Adam' fortæller forfatter og historiker Morten Møller om direktørdatteren Ellen Schou, som i 1930'erne rejser til Moskva og bliver hemmelig kurer i kommunismens tjeneste. Mens hundredtusinder henrettes i Sovjetunionen, rejser Ellen til udenlandske hovedstæder med dobbeltbundede kufferter og store pengebeløb. Mens naboer og kolleger forsvinder under de voldsomme udrensninger, føder Ellen en datter midt i Stalins Moskva. Knap 80 år senere forsøger denne datter at blive klogere på, hvem hendes mor egentlig var, og i Morten Møllers bog er det blevet til en anderledes beretning om politisk radikalisering i et Europa på randen af krig. "Ellen og Adam" blev i 2015 kåret som Årets Historiske Bog, og Morten Møller modtog i 2016 Søren Gyldendal Prisen for sit faglitterære forfatterskab.
 

Hvem er Nielsen?


”Hvem er Nielsen?” spurgte Gestapos torturbøddel i jagten på den mystiske modstandsleder. Men Børge Houmann med de mange dæknavne fik dansk og tysk politi aldrig fat i. Med udgangspunkt i sin biografi om Børge Houmann beretter historiker og forfatter Morten Møller om en ung forfatters politiske vækkelse i 1930’erne, om hans illegale tilværelse i det besatte København og om hans rolle som central kommunist under Den Kolde Krig.
 

Mogens Fog under modstandskamp, kold krig og studenteroprør


Med udgangspunkt i biografien om Mogens Fog tegner forfatteren og historikeren Morten Møller et portræt af en af de mest beundrede og forkætrede skikkelser i det 20. århundrede. Lægen, kommunisten, modstandsmanden og rektoren Mogens Fog (1904-90) satte sit markante præg på tre af århundredets store konflikter. Hvad var Mogens Fogs bevæggrunde for at engagere sig i modstandskampen? Hvordan håndterede han den vanskelige overgang fra varm til kold krig, og kunne ”den røde rektor” i 1968 indfri de studerendes krav om grundlæggende forandringer på Københavns Universitet? Morten Møller vil forsøge at nå rundt om flere sider af en både gådefuld og fascinerende personlighed i den moderne danmarkshistorie.  

© 2017 Morten Møller