top of page

BØGER

​

​

"Fremragende og særdeles velskreven bog ... en fornem præstation."

Historie-online

​

"Prisbelønnet historiker har skrevet et vægtigt værk om vejen mod et forenet Europa ... 'Ud af ruinerne' vækker fortiden og forbinder den med nutiden." 

Kristeligt Dagblad

​

"Velgørende stringent og flot komponeret ... Nye som gamle læsere kan kun anbefales at få det moderne Europas gennembrud udrullet i velformidlet og koncentreret klartekst." 

Jyllands-Posten

​

UD AF RUINERNE​​


UD AF RUINERNE er en fortælling om det moderne Europas fødsel. Bogen følger visionen om at skabe et forenet Europa. Den giver et nuanceret og dybdegående indblik i den europæiske integrations gennembrud i årene efter Anden Verdenskrig.

 

På et ødelagt kontinent leder europæere efter fælles løsninger, der fører væk fra verdenskrigenes blodsudgydelser. I Frankrig og Tyskland søger man især efter forslag, der kan erstatte aggressiv nationalisme med forsoning og samarbejde. Løsningen kommer fra en tidligere fransk cognacsælger, Jean Monnet, som foreslår at grundlægge en union for at forhindre nye katastrofer.

 

I en tid, hvor Europa atter er truet af splittelse og krig, bidrager bogen med en vigtig forståelse af vores fælles historie som europæere.

​

​​

​

UD AF RUINERNE_forside.jpg
Pigen fra Vejstruplund_forside.jpg
PIGEN FRA VEJSTRUPLUND​​


En ung kvinde fra Nyhavns prostitutionsmiljø sendes i slutningen af 1930’erne mod sin vilje på opdragelsesanstalt. Under et treårigt ophold på Vejstrup Pigehjem ved Svendborg udfordrer hun et system præget af tvang, ensretning og kontrol. Mange år senere søger kvinden adgang til sin egen journalsag i hjemmets omfattende arkiv og indleder en eftersøgning på den pige fra anstalten, som blev hendes allierede i jagten på frihed, og som forsvandt ud af hendes liv.

 

Pigen fra Vejstruplund er en dokumentarisk roman, der undersøger den danske stats behandling af ”faldne kvinder” i mellemkrigstiden og tegner et portræt af en kvindes kamp for at være den, hun er. Det er en fortælling om, hvordan en tvangsanbringelse kan påvirke resten af et menneskes tilværelse. Og om behovet for at forstå sin egen historie.   

​

UDGIVET I SAMARBEJDE MED DANMARKS FORSORGSMUSEUM

​​

​

"Sølle tre aÌŠr.
Et greb i livets dybe lomme, en parentes, en afgrænset og overstaÌŠet begivenhed.
Alligevel lægger tiden sig blytungt over min krop, den former tanken, præger handlingen, mere og mere, som aÌŠrene gaÌŠr.

Hvem er du?
Kvinde? Datter? Mor?
Jeg er pigen fra Vejstruplund."

​

​

Forside_den_røde_underverden.jpg
DEN RØDE UNDERVERDEN

​​

I tiden mellem de to verdenskrige spiller Skandinavien en hovedrolle for kommunistiske undergrundsaktiviteter med global rækkevidde. Med legale og illegale metoder dirigerer og kontrollerer magthaverne i Moskva den kamp, der skal udvide revolutionen i Rusland til intet mindre end en verdensrevolution.

 

Fra Københavns små lejligheder over Stockholms smalle gader til det vindblæste Nordnorge eksisterer en underverden af mænd og kvinder, søfolk og akademikere, der målrettet arbejder på at forsvare Sovjetunionen og realisere deres ideal om en anden verden.

 

I et Europa i hastig forandring bliver de hvirvlet ind i en brutal kamp om kontinentets fremtid. Alt imens en ny katastrofe truer i horisonten.

​

​​

​

"Alle, der kan lide spændende spionhistorier, vil elske bogen om virkelighedens kommunistiske spioner i 1930ernes København." 

Berlingske

​

"Veldrejet fremstilling af en højdramatisk historie." 

Information

​

"Et fascinerende, informationsmættet og godt fortalt værk." 

Weekendavisen

​

"Glimrende skildring" 

Jyllands-Posten

DE GLEMTES HÆR

​​

Mens granater falder over Madrid, og bombefly slipper lasten over Barcelona, kæmper tusindvis af unge mænd som frivillige soldater i Den Spanske Borgerkrig (1936-39). En borgerkrig, der udvikler sig til en kamp mellem samtidens totalitære ideologier og bliver en blodig optakt til Anden Verdenskrig. 

 

Blandt de mange udenlandske soldater befinder sig omkring 500 danskere, som i et splittet Europa er draget til Spanien for at bremse fascismens fremmarch. Med stærkt begrænset militærtræning og utilstrækkelige våben kastes de ind i en krig, som koster flere end 600.000 mennesker livet.

 

Nogle soldater bevarer optimismen og kampviljen. Andre fortryder deres beslutning og forsøger at flygte fra det land, de frivilligt er kommet til. De glemtes hær er fortællingen om de danske soldaters møde med krigens brutale virkelighed.

​

NOMINERET TIL WEEKENDAVISENS LITTERATURPRIS


NOMINERET TIL ÅRETS HISTORISKE BOG


PRÆMIERET AF STATENS KUNSTFOND SOM EN AF DE BEDSTE DANSKE BØGER I 2017

​

* * * * *

"En blændende bog”

Berlingske Tidende

​

"Meget vellykket"

Weekendavisen

​

* * * * *

"Omhyggelig...detaljeret"

Politiken

​

* * * *

"Fremragende ... Morten Møller er en grundig researcher og strålende formidler"

Ekstra Bladet

​

"En brillant bog"

Helsingør Dagblad

​

* * * * *

"Fremragende"

Jyllands-Posten

ELLEN OG ADAM

​​

Sovjetunionen 1937: Danske Ellen og norske Adam bliver gift i Moskva, mens hundredtusinder af mennesker henrettes. En kold nytårsmorgen i den sovjetiske hovedstad kommer datteren Gerd til verden. Den samme datter som i dag sidder i sit lille gulstenshus og tænker tilbage på sine forældres fortid: Hvad lavede de egentlig i Moskva? Hvordan slap vi ud? Hvem var mine forældre, før jeg selv blev født?
 

ELLEN OG ADAM er en dokumentarisk fortælling om to skandinavers livsfarlige rejse ind i hjertet af 30’ernes Sovjetunionen. Det er en fortælling om politisk radikalisering, dobbeltbundede kufferter og unge menneskers bratte død. Det er en bog, der stiller spørgsmålet: Kan man tro så stærkt, at troen bliver mere virkelig end virkeligheden?

​

VINDER AF ÅRETS HISTORISKE BOG 2014

"Utrolig medrivende, ja rent ud sagt åndeløst spændende ... det er lidt af en genistreg."

Weekendavisen

​

* * * * *
"Modig...medrivende...
suveræn...Morten Møller vil ikke bare skrive en bog om to skæbner, men tager læseren med på en historisk rejse ind i fortællingen."

Politiken

​

* * * * *
"Ellen og Adams fantastiske historie afdækkes med indlevelse og superb fortællekunst"

Ekstra Bladet

HVEM ER NIELSEN?

​

”Hvem er Nielsen?” spurgte Gestapos torturbøddel i jagten på den kommunistiske modstandsleder. Men Børge Houmann med de mange  dæknavne fik dansk og tysk politi aldrig fat i.

For første gang kommer nu en samlet fortælling om Børge Houmann og kommunisternes illegale tilværelse i det besatte København. Bogen tager læseren med til de hemmelige trykkerier på Frederiksberg, til fængselsbarakkerne i Horserød og til BOPA’s sabotage- og likvideringsaktioner. Den beretter om de kvinder, som hjalp Houmann helskindet gennem fire år under jorden. Om varig kærlighed i skjulestederne på Nørrebro. Om modstandskampens fysiske og psykiske pris.
Men det er også en fortælling om, hvor meget en politisk idé kan fylde i et menneskes tilværelse. Om en eksistentiel forvandlings-proces fra håbefuld digter til stålsat partisoldat. Om et liv i kommunismens tjeneste fra Josef Stalin til Murens fald.

Børge Houmanns dramatiske tilværelse byder på en anderledes rejse gennem Danmark og Europa i det 20. århundrede. 

 

"Fremragende biografi ...detaljeret, nuanceret og indsigtsfuld."

Weekendavisen

​

* * * * *
"Underholdende og tankevækkende ...En vigtig bog om en sej personlighed, der inkarnerer det 20. århundredes dramatiske modsætninger."

Berlingske


* * * * *
"Blandt de senere års talrige bøger om mere eller mindre opdyrkede dele af besættelsen skiller Hvem er Nielsen? sig markant ud. Den er blandt de ypperste."

Fyens Stiftstidende

MOGENS FOG 

​​

"Mogens Fog. Et kendt navn. Et begreb. En prisme, som hver enkelt kan danne sig sit eget billede af og igennem - afhængig af holdning, profession og alder. Ingen nulevende dansker har spillet så mange forskellige roller i sine landsmænds liv. Ingen har haft så central en placering i de sidste tiårs danmarkshistorie."

Således skrev journalisten Malin Lindgren i et portræt af Mogens Fog fra 1979. Læge, professor, modstandsmand, politiker, rektor, intellektuel meningsdanner - og gennem mere end 30 år overbevist kommunist. Mogens Fog havde mange ansigter. Hvad var drivkraften i hans tilværelse, og hvad fik Mogens Fog til at forsvare et sovjetisk regime, som var direkte ansvarlig for flere end 20 millioner tabte menneskeliv?

 

Bind 1: Fra modstandshelt til landsforræder tegner et politisk portræt af et usædvanligt menneske. Et portræt, der strækker sig fra Mogens Fogs ungdom i 1920'erne over modstandskampen i et besat Danmark, via Den Kolde Krigs benhårde fight mellem kommunister og antikommunister og frem til Fogs brud med Danmarks Kommunistiske Parti og aktive medvirken i dannelsen af SF i årene omkring 1960. Det er samtidig en fortælling, som skildrer Mogens Fogs svære overgang fra i maj 1945 at være en af landets mest feterede og populære skikkelser til få år senere at fremstå som en af de mest udskældte og forhadte personer i det offentlige liv. En fortælling om overgangen fra modstandshelt til landsforræder.
 

I årene omkring 1968 blev Mogens Fog som rektor på Københavns Universitet kastet ud i et studenteroprør, som medførte nogle af de største omvæltninger i universitetets og samfundets historie, og som for alvor satte hans personlige og faglige talenter på prøve. Denne periode kortlægges i bind 2: Den røde rektor, som omhandler de sidste 30 år af Mogens Fogs livsrejse gennem Danmark i det 20. århundrede.

​

NOMINERET TIL WEEKENDAVISENS LITTERATURPRIS

* * * * *
"Det er hæsblæsende læsning. Den dramatiske skildring af Fogs indsats i frihedskampen, hans fængsling og hans redning er så medrivende, at man næsten får åndenød."

Jyllands-Posten

​

"Værket er fremragende ...Sin hovedperson, Mogens Fog, kommer så tæt på, at de, der har kendt Fog, må opleve det som en genopstandelse: Her er han, den gamle røver, lyslevende, snarrådig og snu."

Information

​

* * * * *
"Usædvanligt spændende storværk"

Berlingske Tidende

bottom of page