top of page

FOREDRAG

Morten Møller holder foredrag om sine bøger. Ret gerne henvendelse på mm@oure.dk

​

​

Ud af ruinerne

 

I et Europa præget af krise og krig er der god grund til at interessere sig for kontinentets konfliktfyldte fortid og vejen mod et forenet Europa. På baggrund af sin bog 'Ud af ruinerne' fortæller Morten Møller historien om, hvordan to verdenskrige førte til nye tanker om at skabe en europæisk union. Han gør tilhørerne klogere på tilblivelsen af det moderne Europa og på de historiske forudsætninger for nutidens EU. Udgangspunktet for de europæere, som i begyndelsen af 1950'erne påbegyndte den europæiske integration var klart: Det stærkeste argument for et fælles Europa ligger i europæernes fælles historie.

​

​

​

​

Pigen fra Vejstruplund


Tag med tilbage til 1930’ernes Sydfyn, hvor Skolerne i Oures flotte palæbygning, Vejstruplund, fungerede som pigehjem for unge kvinder af “særlig vanskelig karakter”. 

Med udgangspunkt i sin dokumentariske roman 'Pigen fra Vejstruplund' fortæller Morten Møller om mellemkrigstidens “faldne kvinder”, der blev sendt på opdragelsesanstalt i Vejstrup. Under et treårigt ophold blev de underlagt et system præget af tvang, ensretning og kontrol. Hvem var disse unge kvinder? Hvordan reagerede de på pigehjemmets strenge regler? Og hvordan kan man i dag formidle deres historie? 

​

​

​

​

Danske frivillige i den spanske borgerkrig


Med udgangspunkt i bogen 'De glemtes hær' fortæller Morten Møller historien om de omkring 500 danske frivillige, der kæmpede i Den Spanske Borgerkrig (1936-1939). Det er en beretning om unge mennesker, der som det nemmeste i verden kunne have sagt nej, om en kamplysten ungdom i oprør mod en verden af i går, om rene idealer og beskidte realiteter. Hvorfor drog de unge mænd af sted? Hvad var det for rædsler, der mødte dem i Spanien? Og hvorfor er deres historie også vigtig i dag? 



 

Kærlighed og terror i Stalins Moskva


På baggrund af sin anmelderroste bog 'Ellen og Adam' fortæller Morten Møller om direktørdatteren Ellen Schou, som i 1930'erne rejste til Moskva og blev hemmelig kurer i kommunismens tjeneste. Mens hundredtusinder henrettedes i Sovjetunionen, drog Ellen til udenlandske hovedstæder med dobbeltbundede kufferter og store pengebeløb. Mens naboer og kolleger forsvandt under de voldsomme udrensninger, fødte Ellen en datter midt i Stalins Moskva. Knap 80 år senere forsøgte denne datter at blive klogere på, hvem hendes mor egentlig var, og i Morten Møllers bog er det blevet til en anderledes beretning om politisk radikalisering i et Europa på randen af krig. "Ellen og Adam" blev i 2015 kåret som Årets Historiske Bog.

​
Hvem er Nielsen?


”Hvem er Nielsen?” spurgte Gestapos torturbøddel i jagten på den mystiske modstandsleder. Men Børge Houmann med de mange dæknavne fik dansk og tysk politi aldrig fat i. Morten Møller fortæller om Børge Houmanns politiske vækkelse i 1930’erne, om hans illegale tilværelse som leder af den kommunistiske modstandsbevægelse i det besatte København og om hans rolle som central kommunist under Den Kolde Krig.

​
Mogens Fog under modstandskamp, kold krig og studenteroprør


Med udgangspunkt i biografien om Mogens Fog tegner Morten Møller et portræt af en af de mest beundrede og forkætrede skikkelser i det 20. århundrede. Lægen, kommunisten, modstandsmanden og rektoren Mogens Fog (1904-90) satte sit markante præg på tre af århundredets store konflikter. Hvad var Mogens Fogs bevæggrunde for at engagere sig i modstandskampen? Hvordan håndterede han den vanskelige overgang fra varm til kold krig, og kunne ”den røde rektor” i 1968 indfri de studerendes krav om grundlæggende forandringer som leder af Københavns Universitet? Morten Møller når rundt om flere sider af en både gådefuld og fascinerende personlighed i den moderne danmarkshistorie.  

​

​

​

bottom of page